У Польщі знайшли золоту каблучку із зображенням дволикого бога
12.02.2024 18:39 493
У Польщі знайшли золоту каблучку із зображенням дволикого бога

Дослідники відзначають, що зображення на каблучці не відповідає традиційній християнській символіці, яку зазвичай можна побачити на артефактах тієї епохи.

Під Вавельським замком, колишньою резиденцією польських королів у Кракові, знайшли золоту каблучку з незвичайним дизайном, яка, ймовірно, датується XI або XII століттям. Про це повідомляє Arkeonews.

За словами вчених, зображення на персні не відповідає традиційній християнській символіці. Прикраса, яка включає щит з двома протилежними обличчями, може відсилати до Януса, дволикого римського бога, і свідчити про високий рівень місцевої майстерності. Його вважали покровителем початку і кінця, входів і виходів, змін тощо.

Перстень має товщину 1,5 мм, діаметр 4 мм та окружність 57 мм. Каблучка оздоблена, що робить її вкрай незвичною. Адже у Польщі знайдено лише кілька ранньосередньовічних золотих перстнів, які не мають орнаменту або мають прості геометричні візерунки.

Дослідник Єжи Тшебінський вважає, що перстень, ймовірно, був місцевим виробом і міг належати еліті за часів П'ястів, першої династії Польщі, яка правила від заснування держави в Х столітті до XIV століття. Форма персня є типовою для тієї епохи в Польщі.
Добавил: Loci
Категория: Мир 493
Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close