Ціни на нафту піднялися до максимуму за півроку
Ціни на нафту піднялися до максимуму за півроку

"Чорне золото" дорожчає після повідомлень про те, що посольства Ізраїлю по всьому світу були приведені в стан підвищеної готовності через загрози нападу Ірану.

Ціни на нафту продовжують зростати на побоюваннях посилення напруженості на Близькому Сході і вперше за півроку подолали психологічний рубіж у $90 за барель. Про це свідчать результати торгів у п'ятницю, 5 квітня.

Так, вартість червневих ф'ючерсів на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures сягнула $90,91 за барель, що на $0,26 (0,29%) вище, ніж на закриття попередніх торгів. У четвер ці контракти подорожчали на $1,3 (1,5%), до $90,65 за барель.

Ф'ючерси на нафту WTI на травень на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) зросли на $0,09 (0,1%), до $86,68 за барель. За підсумками попередніх торгів вартість цих контрактів збільшилася на $1,16 (1,4%), до $86,59 за барель.

Ціни на нафту пішли вгору після повідомлень про те, що посольства Ізраїлю по всьому світу були приведені в стан підвищеної готовності через загрози нападу Ірану на ізраїльських дипломатів, повідомляє Reuters.

Іран, третій за величиною виробник в ОПЕК, пообіцяв помститися Ізраїлю за удар, внаслідок якого загинули високопоставлені іранські військові. Ізраїль не взяв на себе відповідальності за атаку на комплекс посольства Ірану у Сирії.

"Різко змінивши тон, Вашингтон 4 квітня виступив із найсильнішим публічним докором на адресу Ізраїлю з моменту початку війни проти ХАМАС, попередивши, що політика США щодо Гази визначатиметься тим, чи зробить Ізраїль кроки щодо забезпечення безпеки палестинського цивільного населення та співробітників гуманітарних організацій", – йдеться у повідомленні.

Водночас, США ввели нові антитерористичні санкції, пов'язані з Іраном, проти компанії Oceanlink Maritime DMCC та її кораблів, пославшись на її роль у доставці товарів від імені іранських військових.

Ціни також отримали підтримку після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна, зрештою, вступить до НАТО, оскільки підтримка країни залишається твердою серед держав-членів.

Нещодавнє зростання цін на нафту також відбулося за атаками України на російські нафтопереробні заводи, які скоротили постачання палива.

Окрім того, на ціни вплинуло те, що державна енергетична компанія Мексики Pemex зажадала від свого торгового підрозділу скасувати цього місяця експорт сирої нафти в розмірі до 436 тисяч. барелів на день, оскільки вона готується переробляти місцеву нафту за новими цінами.

"Всі ці геополітичні фактори сталися одночасно, що викликало бичачі настрої і, зрештою, деяку фіксацію прибутку", – сказав старший портфельний менеджер Altimo LLC Френк Монкам.

Раніше ЗМІ повідомили, що Іран може атакувати Ізраїль протягом найближчих 48 годин. Ізраїль оголосив мобілізацію для операторів ППО Залізний купол та привів ВПС у повну бойову готовність.
Добавил: Loci
Категория: Бизнес 1522
Рейтинг: 5.0/3
Всего комментариев: 0
avatar
close