ЄС виділив €41 млн на посилення армії Молдови
06.04.2024 10:28 1027
ЄС виділив €41 млн на посилення армії Молдови

Гроші підуть на фінансування нелетального обладнання в таких сферах: мобільність, повітряне спостереження, електронні засоби боротьби та логістичне обладнання.

Євросоюз виділив 41 мільйон євро на розвиток збройних сил Молдови. Ці кошти спрямують на постачання нелетального військового обладнання для армії. Про це повідомляє пресслужба Європейської ради.

"Рада ЄС ухвалила два заходи в рамках Європейського фонду миру (ЄФМ) для підтримки збройних сил Республіки Молдова та Гани, з метою зміцнення національної безпеки, стабільності та стійкості оборонного сектору. … Для Республіки Молдова вартість такого заходу становить 41 мільйон євро на 40 місяців. Кошти будуть спрямовані на фінансування нелетального обладнання в таких сферах: мобільність, повітряне спостереження, електронні засоби боротьби та логістичне обладнання", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що поряд із попередніми фінансуваннями для Молдови в рамках ЄФМ, таке фінансування буде спрямоване на підвищення оперативної ефективності національних збройних сил, сприятиме приведенню їх у відповідність зі стандартами ЄС. Зокрема, йдеться про підвищення рівня взаємосумісності та про здатність збройних сил до ефективного захисту цивільного населення в умовах криз та надзвичайних ситуацій.

Допомога, що надається, має також зміцнити спроможності Молдови в контексті її участі у військових місіях та операціях під егідою Спільної безпекової та оборонної політики ЄС (CSDP).

Запит на такі заходи підтримки надійшов до ЄС від Республіки Молдова 5 лютого 2023 року. Згадане фінансування в обсязі 41 мільйона євро доповнить інші заходи з підтримки, що були ухвалені Євросоюзом у травні 2023 року, у червні 2022 року та у грудні 2021 року.

Цим же рішенням ЄС виділив 25 мільйонів євро на 36 місяців для підтримки збройних сил Гани, щоб посилити спроможності цієї країни у захисті територіальної цілісності та суверенітету, а також для захисту цивільного населення країни.
Добавил: Loci
Категория: Мир 1027
Рейтинг: 3.7/3
Всего комментариев: 0
avatar
close