Антарктиду накрила рекордна хвиля тепла
10.04.2024 13:13 1830
Антарктиду накрила рекордна хвиля тепла

Дослідники вважають, що ця подія є ознакою того, що чекає на планету в майбутньому.

Вчені зафіксували рекордну хвилю тепла, яка зійшла на Антарктиду. Про це пише IFLScience.

Сплеск спеки було зафіксовано на дослідницькій станції Конкордія-Купол С, розташованій глибоко в Східній Антарктиді 18 березня 2022 року.

Тоді Антарктиду вразила надзвичайна хвиля тепла, внаслідок чого температура на континенті піднялася на неймовірні 40°C вище за середній показник. Вчені зазначають, що це найвищий стрибок вище середньої сезонної температури, коли-небудь зареєстрований на Землі. 

Середня річна температура в Конкордії становить близько -55°C, але залежно від сезону вона може коливатися від -30°C влітку до -80°C взимку. Березень є перехідним місяцем до антарктичної зими, а тому середня температура в цей період у районі коливається в районі -50°C.

Але 18 березня 2022 року, наприкінці антарктичного літа, на віддаленій станції зафіксували рекордну температуру -9,4°C, що приблизно на 40°C вище за середній сезонний показник.

"Масштаби теплової хвилі, що надійшла на Антарктиду, виявилися величезними: площа в 3,3 млн квадратних кілометрів у Східній Антарктиді перевищила попередні місячні температурні рекорди березня 2022 року. Результати дослідження свідчать про те, що рекордна хвиля тепла призвела до танення значної кількості льоду навколо Антарктиди. У прибережних районах спостерігалося масштабне танення поверхневого льоду, що сприяло рекордно низькій площі морського льоду. Деякі дослідники також припускають, що саме ця подія стала "останньою краплею", що звалила шельфовий льодовик Конгера 15 березня 2022 року", - заявили дослідники.
Добавил: Loci
Категория: Наука 1830
Рейтинг: 5.0/8
Всего комментариев: 0
avatar
close