США готують військову допомогу Тайваню як суверенній державі
31.08.2023 10:44 488
США готують військову допомогу Тайваню як суверенній державі

Вашингтон офіційно визнає Тайвань частиною Китаю, але вирішив передати йому зброю в рамках програми, яка зазвичай використовується для суверенних держав. Очікується, що цей крок викличе гнів Пекіна.

Президент США Джо Байдена схвалив передачу Тайваню військової допомоги в рамках програми іноземного військового фінансування (FMF), яка зазвичай використовується для суверенних держав. Про цей у середу, 30 травня, повідомило Reuters.

Зазначається, що у надісланому до Конгресу повідомленні йдеться про намір Держдепартаменту виділити до 80 мільйонів доларів коштів FMF на підтримку Тайваню.

"FMF буде використовуватися для зміцнення можливостей самооборони Тайваню за допомогою спільної та комбінованої оборонної спроможності та підвищення обізнаності про морську область і можливостей безпеки на морі", - йдеться у документі.

Голова Комітету у закордонних справах Палати представників конгресмен Майкл МакКол, сказав, що він радий, що адміністрація нарешті надала Тайваню фінансування в рамках FMF.

"Ця зброя не тільки допоможе Тайваню та захистить інші демократії в регіоні, але й зміцнить стримувальну позицію США та забезпечить нашу національну безпеку від дедалі агресивнішої Комуністичної партії Китаю", - сказав МакКол.

FMF надає головним чином грантову допомогу урядам іноземних держав для закупівлі американського оборонного обладнання та військової підготовки в рамках програми іноземних військових продажів.

Представник Держдепартаменту підтвердив, що відомство надіслало повідомлення Конгресу, а також додав, що рішення надати Тайваню допомогу FMF не відображає жодних змін у політиці США.

Разом із тим, очікується, що цей крок викличе гнів Пекіна, який вважає острів своєю територією. Тайвань відкидає претензії Китаю і каже, що лише народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє.

Тайвань з 1949 року керується власною адміністрацією, але більшість країн світу вважає Тайвань однією з китайських провінцій. 

США розірвали дипломатичні відносини з Тайванем у 1979 році та встановили їх з КНР. Визнаючи політику "одного Китаю", Вашингтон водночас продовжує підтримувати контакти з тайбейською адміністрацією та постачає острову озброєння. 
Добавил: Loci
Категория: Мир 488
Рейтинг: 0.0/0
Сейчас читают
Материалов за текущий период нет.
Всего комментариев: 0
avatar
close