Швеція пояснила, коли зможе передати Україні винищувачі Gripen
11.07.2024 13:58 567
Швеція пояснила, коли зможе передати Україні винищувачі Gripen

Голова шведського МЗС Тобіас Більстрьом пояснив, що питання передачі цих літаків буде залежати від рішення Києва.

Швеція готова передати Україні винищувачі Gripen в майбутньому. Зокрема, коли від Києва надійде відповідний сигнал. Про це заявив міністр закордонних справ країни Тобіас Більстрьом в інтерв'ю Голосу Америки.

Стокгольм раніше призупинив поставку літаків через те, що Україна дійшла висновку, що мати одночасно дві системи винищувачів – і F-16, і Gripen – надто важко, пояснив шведський міністр. 

"Але це не означає, що Швеція не відкрита для продовження із винищувачами Gripens, якщо і коли програма F-16 буде завершена. Знову ж таки, це справа України, а не уряду Швеції", - наголосив посадовець.

Швеція не могла продовжувати роботу з винищувачами Gripen через надання Україні F-16, Стокгольм вирішив надати Києву спеціалізовані літаки дальнього радіолокаційного виявлення ASC 890, пояснив урядовець.

"Це означатиме, що ми даємо щось, що Україна може використовувати у координації із повітряними винищувачами F-16. Це дасть Україні можливість краще проводити повітряні бої, спостереження і керування повітряними боями", - додав Більстрьом.

Він також відповів на уточнювальне запитання, чи Швеція буде відкритою для постачань Gripen у майбутньому.

"Так, так. Це просто практичне питання... Я б сказав, що F-16, які зараз впроваджується в українські ВПС, забезпечать вам великі та важливі можливості. Коли це буде реалізовано, тоді ми зможемо почати говорити про повітряні винищувачі Gripen... Але це рішення ухвалив український уряд, а не шведський", - резюмував Більстрьом.
Добавил: Loci
Категория: Мир 567
Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
avatar
close