Російські військові вкрали надгробну плиту отамана Чорноморського козацтва
Російські військові вкрали надгробну плиту отамана Чорноморського козацтва

Сидор Білий - запорізький старшина, перший кошовий отаман Чорноморського козацького війська, командувач Чорноморської козацької флотилії, перший дворянський голова Херсонського повіту (1785-1787).

Російські окупанти викрали з Кінбурнського півострова надгробну плиту отамана Чорноморського козацтва Сидора Білого. Про це повідомив історик, керівник ГО Бузький гард Ілля Зелінський.

"Кацапи вкрали з Кінбурна надгробну плиту отамана Чорноморського козацтва Сидора Білого. Надгробок першого отамана Чорноморського козацького війська було втрачено після численних військових баталій на півострові. Наразі окупант, який здійснює археологічні грабежі наших територій, збирається вивезти надгробок у Краснодар. Окупант продовжує присвоювати нашу історію та історичну спадщину України", - зазначає історик.

Зелінський наголошує, що це значна культурна втрата.

"Для держави це чергова культурна втрата, це наслідок того, що за всі ці роки ніхто і пальцем не поворушив у бік створення українського пантеону, ніхто пальцем не поворушив, щоб знайти його, не залишивши нам матеріальної спадщини, як і у випадку з відірваними від Батьківщини Гетьманами та отаманами", - пише Зелінський.

Додамо, що Сидір Білий - запорізький старшина, перший кошовий отаман Чорноморського козацького війська, командувач Чорноморської козацької флотилії, перший дворянський голова Херсонського повіту (1785-1787).
Добавил: Loci
Категория: Украина 153
Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close