Газ у Європі подорожчав до максимуму за три тижні
04.04.2023 12:07 671
Газ у Європі подорожчав до максимуму за три тижні

Газ дорожчає на тлі похолодання в Європі, зниження вироблення вітрогенерації та подорожчання нафти.

На початку нового робочого тижня ціна на природний газ у Європі піднялася майже до $600 за тисячу кубометрів. Про це пишуть західні агентства у вівторок, 4 квітня.

Так, у понеділок спотова ціна газу в регіоні продовжила зростання, додавши ще 9%. Контракт із постачанням "на день вперед" на хабі TTF у Нідерландах закрився на рівні $588 за тисячу кубометрів. Це максимальне значення протягом останніх 22 днів.

Ціни на газ зростають на тлі зниження температури повітря в Європі, зниження вироблення вітрогенерації та зростання ціни на нафту, зазначають аналітики ринку.

При цьому поточний рівень резервів газу в Європі становить 55,7% - це на 21% вище за середній показник на ті ж дати за останні п'ять років, повідомляє асоціація Gas Infrastructure Europe (GIE). За газову добу 2 квітня (вихідний день) запаси зросли на 0,06%.

Європейські термінали з прийому ЗПГ у березні працювали із середньою продуктивністю 58% через страйк на французьких терміналах. За перші дні квітня завантаження складає 54%.

Вироблення електроенергії за рахунок вітроустановок у Європі за минулий тиждень забезпечило 22% потреб регіону, а в понеділок їхня частка впала нижче за 16%, свідчать дані асоціації WindEurope.
Добавил: Loci
Категория: Мир 671
Рейтинг: 4.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close