На РАЕС вперше завантажили американське паливо
На РАЕС вперше завантажили американське паливо

Раніше реактори типу ВВЕР-440 працювали тільки на ядерному паливі російського виробництва, повідомив міністр енергетики.

У реактор Рівненської АЕС завантажили першу партію ядерного палива, вироблено компанією WestinghouseElectricSwedenAB(підприємство США в Швеції) за участі фахівців українського НАЕК Енергоатом. Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики.

Як повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, раніше реактори типу ВВЕР-440 працювали тільки на ядерному паливі російського виробництва.

"Величність цього дня - це кінець монополії росіян на цьому сегменті ринку ядерного палива. І я дуже сподіваюся, що цей день відкриє шлях до швидких санкцій проти росіян в атомній енергетиці", - сказав він.

Повідомляється,що контракт на постачання палива ВВЕР-440 було укладено ще у вересні 2020 року, тобто Україна ще до початку повномасштабної війни взяла чіткий курс на позбавлення залежності від Росії в ядерній галузі.

"І те, що нам вдалося зробити це настільки швидко, - великий успіх і значне підґрунтя для нашої подальшої співпраці з компанією Westinghouse, яка тільки розширюється. Це великий день для української енергетики, для нашого співробітництва із США і Швецією.

Після початку вторгнення Енергоатом звернувся до партнерів з Westinghouseз пропозицією щодо прискорення виготовлення палива для реакторів типу ВВЕР 440.

"За нашої інженерної підтримки вони виготовили його за півтора року і привезли сюди – на Рівненську атомну електростанцію", - повідомив керівнк Енергоатому Петро Котін.
Добавил: Loci
Категория: Украина 487
Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar
close