Українці оцінили можливість територіальних поступок Росії
Українці оцінили можливість територіальних поступок Росії

Переважна більшість українців - 55% опитаних - вважають такий варіант розвитку подій неприйнятим.

Частка опитаних українців, які допускають територіальні поступки РФ для якнайшвидшого досягнення миру і збереження незалежності, в травні становила 32%. Проте неприйнятним за жодних умов цей варіант назвали 55% опитаних, а ще 13% не змогли визначитися з відповіддю. Про це йдеться в результатах опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Під час попередніх опитувань, які регулярно проводилися після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, аж до травня 2023 року допускали територіальні поступки 8-10% респондентів, а 82-87% називали їх неприйнятними, але з часом процент тих, хто їх допускав, почав поступово збільшуватися.

У територіальному розрізі готових до територіальних поступок не більше третини в усіх макрорегіонах, а також у всіх макрорегіонах більшість виступає проти таких поступок.

Крім того, серед тих, хто загалом готовий до поступок, 73% хочуть, щоб між Україною і РФ були закриті кордони, візи й митниці. Аналогічний показник серед тих, хто проти будь-яких поступок.

У КМІС зазначають, що формулювання про територіальні поступки не містить уточнення, які саме території можуть бути предметом поступок, а також не йдеться про офіційне визнання приналежності певних територій до РФ і готовність до капітуляції. Мова тільки про те, "наскільки загалом українці готові обговорювати можливі параметри миру в контексті контролю територій".

У червні лиш 8% опитаних назвали прийнятним гіпотетичний мирний пакет, що передбачає збереження за РФ контролю над усіма окупованими нині територіями, відмову від вступу до НАТО, але водночас вступ до ЄС і фінансування відновлення з боку ЄС. Зокрема, 30% назвали такий пакет небажаним, але прийнятним, а 54% категорично неприйнятним.

Пакет, що передбачає збереження за РФ контролю над усіма окупованими територіями, але при цьому передбачає вступ України і до НАТО, і до ЄС, назвали прийнятним 10% опитаних, для 37% він небажаний, але прийнятний, для 38% категорично неприйнятний.

Гіпотетичний пакет, що передбачає вступ до НАТО і ЄС і збереження за РФ контролю над окупованими частинами Донецької та Луганської областей, а також Криму, прийнятний для 20% опитаних, 37% назвали його небажаним, але прийнятним, а для 33% він також неприйнятний категорично.

Опитування проводились 16-22 травня і 20-25 червня 2024 року. Під час дослідження було опитано 1067 респондентів у травні та 2008 респондентів у червні. Опитування проводили серед повнолітніх жителів підконтрольних уряду територій та близько 2% осіб, що переїхали з окупованих районів.

Статистична похибка вибірки з імовірністю 0,95 і дизайн-ефектом 1,3 не перевищує 4,1% для результатів опитування, проведеного в травні.

У червні респондентів було випадково розподілено на три еквівалентні підвибірки (644-694 респондентів кожна), для кожної похибка близько 5%.

Нагадаємо, раніше хазяїн Кремля Володимир Путін заявив, що начебто готовий до "мирних переговорів" з Україною, але для цього українці повинні вивести свої війська з чотирьох областей, які у Росії називають "нові регіони". Також Україна повинна відмовитися від перспективи членства у НАТО.
Добавил: Loci
Категория: Украина 861
Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close