У Конгресі США ініціювали відставку спікера
23.03.2024 12:02 542
У Конгресі США ініціювали відставку спікера

Питання про відставку Майка Джонсона має розглядатися після того, як конгресмени повернуться з канікул на початку квітня.

Конгресвумен Марджері Тейлер Грін, яка належить до ультраправого крила Республіканської партії, у п’ятницю, 22 березня, подала резолюцію про зняття спікера Майка Джонсона, повідомляє The Hill.

Причиною стало її невдоволення ухвалення у Конгресі бюджету США, завдяки якому вдалося запобігти шатдауна.

"Сьогодні я подала прохання про звільнення після того, як спікер Джонсон зрадив нашу конференцію та порушив наші правила", - сказала Грін журналістам. Також вона опублікувала фото документу.


"Це, по суті, попередження, і нам час пройти через процес, не поспішайте і знайдіть нового спікера Палати представників, який буде підтримувати республіканців і нашу республіканську більшість, а не демократів", - додала Грін.

Тим часом її рішення розкритикували інші республіканці через те, що це загрожує розділити і так ворогуючу Республіканську партію перед виборами.

Прохання про відставку спікера має бути розглянуто протягом двох пленарних днів. А оскільки Конгрес у п’ятницю відправився на Пасхальні канікули, питання має розглядатися після перерви роботи Палати з 08 квітня. 

При цьому у Палаті представників буде 218 республіканців та 213 демократів. Для ухвалення рішення достатньо більшості.

Український нардеп Ярослав Железняк, який стежить за ситуацією у Конгресі, де застряг законопроєкт про допомогу Україні, вважає, що зараз "доля Джонсона в руках демократів".

"Вже зараз багато демократів публічно заявляють, що не будуть голосувати за звільнення Джонсона…. якщо він винесе питання України", - пише Железняк у своєму Telegram-каналі.

Водночас, якщо спікера Джонсона все ж таки звільнять, голосування за законопроєкт про допомогу Україні може відкластися на необмежений термін, адже спочатку конгресменам-республіканцям доведеться обирати нового спікера. А минулого разу спікеріада у Конгресі затягнулася на понад місяць.
Добавил: Loci
Категория: Мир 542
Рейтинг: 3.7/3
Всего комментариев: 0
avatar
close