Санду заявила, що не заборонить ввезення зерна з України
Санду заявила, що не заборонить ввезення зерна з України

Молдавські фермери вимагають запровадити тимчасові обмеження на ввезення пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України.

Президент Молдови Майя Санду в ефірі телеканалу Голос Бессарабії заявила, що уряд країни не має наміру виконувати вимоги протестувальників щодо заборони експорту зернових з України, як це зробили в деяких країн ЄС.

"Фермери мають певні проблеми, я розумію і контекст. Але водночас ми не можемо закрити країну для України. Попротестують, поговорять, сподіваюся, потім знайдуть якісь рішення", - сказала Санду.

Видання NewsMaker повідомляє, що молдавські фермери, незадоволені діями уряду, вийшли в середу на протести в різних регіонах країни, перекривши дороги колонами тракторів, комбайнів та іншої сільгосптехніки.

Аграрії вимагали запровадити тимчасові обмеження на ввезення пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України, виділити компенсації для дрібних та середніх виробників зерна у розмірі близько 170 доларів за гектар, виплатити заборгованості за субсидіями за минулий рік та відшкодувати податок на додану вартість за придбання палива.

Нагадаємо, 2 травня Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини на період до 5 червня 2023 року. Але ця агропродукція могла продаватися в будь-яку іншу країну ЄС і перевозитися транзитом.

5 червня міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що вже отримав від Єврокомісії проєкт постанови про продовження заборони на імпорт українського зерна до 15 вересня.
Добавил: Loci
Категория: Украина 442
Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
avatar
close