Плюси і мінуси роботи незалежним HR консультантом
Плюси і мінуси роботи незалежним HR консультантом


Незалежні консультанти відігравали значну роль у підборі трудових ресурсів упродовж багатьох років. Особливо це виявлялося у технологічній промисловості, де довгий час процвітав фріланс. Проте, в даний час послуги консультантів з підбору персоналу потрібні не лише у сфері IT.

Лідер на ринку України та за кордоном у вирішенні кадрових питань  є HR провайдер Rost Group, детальніше з послугою можна ознайомитись на сторінці https://rostoutsourcing.com/ru/

Багато HR фахівців, які втомилися від контролю вищого керівництва, які бажають фінансово розвиватися в цьому напрямку, спіймали цей тренд і стали незалежними консультантами. Багатьох спокушає бути босом самим собі, самому встановлювати свої порядки та вимоги. Однак не кожна людина здатна побудувати кар'єру зовнішнього консультанта, існує величезна кількість бар'єрів та складнощів. Але все ж таки якщо ви вирішили, що хочете зайнятися консультуванням, то варто взяти до уваги такі пункти:

1. Оцініть свої навички

Насамперед необхідно оцінити свою відповідність ринковим вимогам консультанта. Чи зможете ви працювати поодинці? Чи вистачить вам дисциплінованості та ініціативності? Чи зможете ви самостійно встановлювати цілі, терміни та виконувати їх? Один з елементів консалтингу, що найчастіше упускаються з поля зору: продажу.

Для того, щоб стати HR консультантом, необхідно вміти продати свої послуги.


Для цього потрібно мати хоча б мінімальний досвід: холодні дзвінки та зв'язки, які допоможуть вам розвивати базу клієнтів. Просто бути HR фахівцем недостатньо: багато початківців так і не змогли побудувати свою кар'єру як консультант. Однак це не камінь спотикання, і навіть без навичок продажу можна успішно розвиватись у цьому напрямку.

Також варто звернути увагу на компанії, які займаються HR консультуванням. У подібних організаціях HR спеціалісту не потрібно займатися продажами та маркетингом, це оптимальний варіант для сором'язливих фахівців.

2. Виберіть сферу

Серед HR консультантів багато універсальних фахівців, проте більше цінуються ті, хто спеціалізується на одному напрямку. Розбиратися одразу у всьому неймовірно складно, і таких людей дуже мало. Саме тому, щоб досягти успіху в якості HR консультанта потрібно детально розібратися з однією-двома областями спеціалізації та розвиватися в цьому напрямку.

Фахівець вузького профілю витратить набагато менше часу на пошук потрібного кандидата та зможе повною мірою оцінити всі його навички. Для того, щоб обрати свою нішу, потрібно обов'язково проаналізувати ринок: наскільки вона затребувана, чи є конкуренти? Оптимальним варіантом буде ринок, який рясніє універсальними фахівцями, але не має HR експертів у даній галузі.

3. Напишіть бізнес-план

Навіть незалежність потребує ділового підходу та планування. Хорошим початком може бути створення фірмового стилю та назви вашої компанії. Для успішного старту потрібно визначитися, чи зможете ви зосереджено працювати вдома чи потрібен окремий офіс? Щоб не упустити важливі деталі плану, потрібно обов'язково проконсультуватися з бухгалтером і юристом.

Дуже важливо створити продуманий бізнес-план. Складання плану допоможе виділити основні перешкоди та сформулювати цілі вашої діяльності. Ви повинні продумати маркетингову сторону ділового зростання та як продати свої послуги. Основною складністю консультування є те, що ви повинні завжди думати, як продати себе новим клієнтам, незалежно від навантаження.

Практично кожен консультант погодиться з тим, що, якщо ви безперервно здійснюватимете маркетингову діяльність, ваші шанси на успіх значно зростатимуть. Найпоширеніша проблема консультантів полягає в тому, що вони настільки занурюються у поточні проекти, що забувають шукати нових клієнтів. Коли проекти закінчуються, доводиться витрачати багато часу на пошук нових та зазнавати збитків.

4. Визначте свої фінансові очікування

Дуже важливо розпочати свій шлях із реалістичних очікувань. Легко назвати себе консультантом, складніше – добрим консультантом. Ваші фінансові очікування мають бути розумними та обґрунтованими. Як і будь-який молодий бізнес, HR консультування пов'язане з нерегулярним прибутком. Тому для початку своєї консультаційної кар'єри потрібен початковий капітал, щоб спочатку забезпечити себе, поки не укладено перший договір.

Визначте свої фінансові очікування


Дуже важливо зрозуміти, що того капіталу, що послужить базою, вистачить не довго, тому не можна тягнути час із побудовою свого бізнесу. Розплануйте свої витрати на щонайменше півроку, за цей час можна набрати обертів і почати отримувати перший дохід з бізнесу, ще через півроку можна вже почати отримувати стабільний дохід.

Якщо, працюючи на full-time у вас буде можливість почати підготовку (написати бізнес план, вибудувати маркетингову стратегію, створити фірмовий стиль), то ви зможете уникнути тих складнощів, з якими стикаються консультанти-початківці. За цей час ви зможете визначити чи потрібні вам додаткові кадри та своя компанія, або ви зможете самостійно розвивати бізнес.

5. Визначте сильні та слабкі сторони

Єбезліч незаперечних переваг роботи незалежним консультантом: свобода від обмежень компанії, самостійний контроль особистого часу, відповідальність лише за власний продукт роботи. Проте є свої вагомі причини подумати, а чи варто? На початковому етапі роботу HR консультанта можна сприймати як роботу фрілансера, багато фахівців-початківців не усвідомлюють наскільки сильно впливає на людину відсутність постійного спілкування з колегами і знайомими. Щоб стати хорошим консультантом, потрібно вміти отримувати задоволення від роботи поодинці.

Відсутність регулярного потоку доходів та адміністративної підтримки – це загальні консалтингові мінуси. Говорячи про те, чи варто йти в незалежне HR консультування, потрібно обов'язково продумати всі ці нюанси, проконсультуватися з консультантами, що вже зарекомендували себе.


Найголовніший нюанс полягає в тому, чи справді ви все добре обдумали, чи готові терпіти всі складнощі роботи консультантом натомість на незалежність. Чим більше ви вивчаєте всі аспекти цієї роботи, тим вищі ваші шанси на успіх.

Добавил: Loci
Категория: Статьи 310
Рейтинг: 3.9/15
Всего комментариев: 0
avatar
close