Офісні канцтовари – гумки, точило та лінійки
Офісні канцтовари – гумки, точило та лінійки

Попри скептичні прогнози про непотрібність у цифрову епоху, звичні для нас канцелярські приналежності нікуди не зникли. Навпаки, різноманітні канцтовари, офісне приладдя та аксесуари з розвитком сучасних технологій лише вдосконалюються та отримують нове життя. Не замислюючись, ми користуємось гумкою, пеналом, точилом для олівців, лінійкою. А коли ж вони з’явилися?

Гумки 

До появи гумки стирати олівцевий слід допомагав хлібний м'якуш. У 1770 році відомий англійський хімік Джозеф Прістлі виявив, що каучук може стерти олівцеві записи. Цьому є наукове пояснення: під час тертя каучуку об папір виникає електростатична напруга, завдяки якій частинки графіту притягуються до гумки. З дев'яностих років минулого століття гумки стали робити з ПВХ та інших полімерів. Визначити це можна за їхнім кольором і текстурою:

  • Червоно-сині або сірі – натуральний каучук: еластичні, скручуються та розтягуються, але погано стирають.
  • Білі або різноколірні – синтетичні полімери: добре стирають, приємні на дотик, але дуже примхливі у виробництві. 
  • М’які гумки – у складі поліізобутилен, пемза, сажа, карбонат кальцію і двоокису титану: дуже м'які, еластичні, вбирають навіть жир з пальців, запобігаючи появі плям на папері. Високо цінуються художниками, які працюють вугільними олівцями.

Точило для олівців 

До появи механічної точилки олівці загострювали ножем. Деякі спеціалізовані види досі загострюють вручну, наприклад, столярний олівець, оскільки він плоскої форми. У 1828 році французький математик Бернард Лассімон придумав безпечний винахід для своєї дружини-художниці та отримав патент на виробництво точилок. 

Точило для олівців

Згодом з'явилися електричні точила, для косметичних олівців, чинки у різноманітних привабливих корпусах, масивні прилади для офісів. Наприклад, механічна чинка трансформер у вигляді м’ясорубки або точило для олівців Монстер з магазину канцтоварів «Палей» стане у пригоді для великого офісу.

Лінійка

Цей предмет із пенала має найдовшу історію. Перші лінійки були виявлені навіть під час розкопок Помпеї – проста дошка з поділками. У Європі у середні віки лінійка являла собою металевий прут. Однак перша звична для нас лінійка з'явилася у Франції після революції 1793 року. Нова влада дала Академії наук розпорядження розробити нову систему мір. 

За 1 сантиметр було прийнято сорокамільйонну частину меридіана, що проходить через Париж. Вчені створили 2 лінійки з платини завдовжки в 1 метр. Вони були названі республіканським метром і визнані еталоном. Потім лінійки стали робити з дерева, але ними користувалися тільки вчені. Лише на початку XIX століття лінійки стали доступними для студентів та учнів. 

Добавил: Loci
Категория: Статьи 361
Рейтинг: 3.2/6
Всего комментариев: 0
avatar
close