G7 у Страсбурзі обговорюватиме створення спецтрибуналу для РФ
22.03.2023 11:58 451
G7 у Страсбурзі обговорюватиме створення спецтрибуналу для РФ

Уже відбулися зустрічі з юридичними радниками країн G7, ЄС та Нідерландів, на яких було обговорено деталі створення реєстру збитків.

У Страсбурзі з ініціативи України в середу, 22 березня, збереться коаліція з 33 держав (усі країни Великої сімки присутні у цій групі), які працюють над створенням спеціального трибуналу щодо злочинів агресії проти України. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Twitter.

"У Страсбурзі Україна збирає коаліцію 33 держав, які працюють над створенням спеціального трибуналу щодо злочинів агресії проти України", - написав він.

За словами Кулеби, суд має вирішальне значення для забезпечення відповідальності за первісний злочин, який призвів до всіх подальших звірств Росії.

Заступник міністра юстиції Ірина Мудра повідомила у Facebook, що у Страсбурзі відбулися зустрічі з юридичними радниками країн G7, Євросоюзу та Нідерландів, на яких обговорювалися деталі створення реєстру збитків.

"Нарешті перейшли від політичних декларацій до погодження конкретики та деталей", - наголосила вона.

Мудра подякувала генеральному секретарю Ради Європи Марії Пейчинович Бурич за її проактивну позицію у створенні реєстру збитків за участю РЄ.

"Створення інструментів притягнення Росії до відповідальності за грубі порушення прав людини та виплати компенсацій жертвам російської агресії є принциповими для Ради Європи, і остання готова відігравати ключову роль у цьому", - зазначила заступник міністра юстиції.

За словами Мудрої, для України міжнародний реєстр збитків є важливим етапом, проте не є кінцевою метою.

"Створення міжнародної компенсаційної комісії, яка розглядатиме заяви громадян та бізнесу, а також компенсаційний фонд, який має бути наповнений російськими активами - те, що Україна очікує від країн-партнерів. Безапеляційно та безумовно", - наголосила вона.

Паралельно зі створенням реєстру Україна відпрацьовує із G7 правову основу для компенсаційної комісії.

"Це тривалий, але дуже реалістичний шлях, який впевнено веде нас до забезпечення всеосяжної системи відповідальності для Росії та виплати компенсацій", - наголосила заступник міністра юстиції.
Добавил: Loci
Категория: Мир 451
Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close