В ЄС домовилися заборонити імпорт російського скрапленого газу
09.12.2023 12:39 1260
В ЄС домовилися заборонити імпорт російського скрапленого газу

Попередня домовленість, в разі остаточного ухвалення, скоротить у ЄС використання викопного палива та зменшить залежність блоку від імпорту викопного палива.

У Євросоюзі у п’ятницю, 8 грудня, досягли попередньої політичної домовленості про газове регулювання, що дозволить країнам-членам заборонити імпорт скрапленого газу з Росії та Білорусі, повідомили у Раді ЄС.

Зазначається, що Європейський парламент і Рада ЄС досягли згоди щодо постанови, яка встановлює загальні правила внутрішнього ринку для поновлюваних та природних газів та водню. Мета закону - полегшити проникнення в енергетичну систему поновлюваних та низьковуглецевих газів, зокрема водню та біометану.

Регламент міститиме положення, що дозволяють державам-членам ЄС вводити обмеження на постачання природного газу, включаючи скраплений природний газ з Росії чи Білорусі, з метою захисту основних інтересів безпеки країн або Євросоюзу.

"Ця угода принесе багато переваг споживачам і нашій планеті. Це скоротить наше використання викопного палива та зменшить нашу залежність від імпорту викопного палива. Це дозволить перейти на відновлювані джерела енергії та посилити безпеку постачання. І що важливо, це захистить споживачів", - заявила міністр з екологічних перетворень та демографічних проблем Іспанії Тереза Рібера Родрігез.

Після вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 країни ЄС поступово знизив свою залежність від російських енергоносіїв року. Однак, як і раніше, ЄС отримує з РФ близько десятої частини постачання газу, включаючи постачання ЗПГ. Деякі держави-члени, зокрема Австрія та Угорщина, як і раніше, сильно залежать від постачання з Росії.

Незважаючи на війну, Україна дозволяє російському газу проходити через свою територію до таких країн, як Австрія, Словаччина, Італія та Угорщина. Поточний обсяг транзиту становить 42 млн кубометрів на добу.
Добавил: Loci
Категория: Мир 1260
Рейтинг: 3.7/3
Теги: Россия, ГАЗ, ЕС
Всего комментариев: 0
avatar
close