У Британії знайшли неушкоджене яйце, якому майже дві тисячі років
13.02.2024 17:28 3452
У Британії знайшли неушкоджене яйце, якому майже дві тисячі років

Дослідники виявили яйце, яке все ще містить рідину майже через два тисячоліття після його знесення.

Під час археологічних розкопок в рамках проекту Oxford Archaeology в Ейлсбері (Великобританія) було знайдено стародавнє пташине яйце, якому майже дві тисячі років. Про це повідомляє CNN.

Хоча воно було знесене на початку нашої ери, за часів Римської імперії, дослідники стверджують, що його вміст досі не пошкоджений.

Дуглас Г.Д. Рассел, старший куратор пташиних яєць і гнізд в Музеї природної історії (NHM), зазначив, що існують старіші яйця, вміст яких все ще не пошкоджений. Наприклад, у Музеї природничої історії (NHM) є серія муміфікованих яєць, ймовірно, розкопаних в Єгипті в 1898 році. Однак немає інших відомих прикладів природно збережених цілих яєць з тієї давньої епохи.

Зазначається, що археологи вважають, що яйця, знайдені в ямі, яка використовувалася для постачання води для солодження та пивоваріння до 270 року нашої ери, були залишені там як дари богам після того, як яма стала непридатною для використання.

"У римському світі люди, як правило, виконували ритуали і залишали дарунки богам, подібно до того, як сьогодні на удачу кидають монети у фонтани", - сказав Едвард Біддулф, старший менеджер Oxford Archaeology.

Тож три знайдених яйця були неушкодженими. Але через їхню надзвичайну крихкість, два тріснули, як тільки їх витягли. Археологи кажуть, що в той момент вони відчули "сірчаний запах".

І лише в серпні 2023 року дослідники виявили рідину всередині одного яйця, яке залишилося. Вони провели мікро-КТ-сканування яйця. Воно показало, що яєчний жовток і білок на диво досі збереглися.

Біддульф додав, що науковці планують обережно витягти рідину, щоб краще її вивчити, в процесі, схожому на видування яйця.

"Ніхто не бачив нічого подібного раніше, тому кожен етап дослідження створює нові моменти з дивовижним потенціалом. Це дуже захоплююче", - сказав він.
Добавил: Loci
Категория: Наука 3452
Рейтинг: 4.8/22
Всего комментариев: 0
avatar
close