Україна очікує на принципове рішення ООН щодо компенсацій - Мін'юст
09.11.2022 13:19 190
Україна очікує на принципове рішення ООН щодо компенсацій - Мін'юст
Створенням механізму компенсації Україні ООН займеться з 14 листопада. Київ очікує на "принципове рішення" наступного тижня.

Спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН щодо створення механізму компенсації Україні збитків, завданих збройною агресією РФ, відбудеться 14 листопада 2022 року. В українському уряді очікують на "принципові рішення ООН" з цього питання. Про це заявила заступник міністра юстиції та учасниця робочої групи з розробки компенсаційного механізму Ірина Мудра, повідомляє Мін'юст України у середу, 9 листопада.

"Чекаємо на принципове рішення ООН щодо компенсацій вже наступного тижня. Ми розуміємо, що в Раді Безпеки ООН цю ідею не затвердити, адже там, де Росія має право вето, не існує жодної безпеки. Тому ми обрали спосіб отримати резолюцію Генеральної Асамблеї ООН. Такий документ має рекомендаційний характер, але чим більше країн його підтримають, тим вагомішим він буде. Це демонстрація відносин світової громадськості, і ми очікуємо, що рішення буде справедливим. Сесія ООН розпочнеться вже наступного понеділка о 17:00 за Києвом", - повідомила вона.

Зазначимо, що розробкою механізму компенсації займається робоча група фахівців під проводом Андрія Єрмака. До неї увійшли представники Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ, Офісу Президента, фахівці з міжнародного права.

Сам проект резолюції Сприяння правовому захисту та репараціям України розроблено робочою групою та запропоновано Україною. Він передбачає визнання державами ООН необхідністю створення компенсаційного механізму - відшкодування збитків через російське вторгнення в Україну. Йдеться про виплати компенсацій жертвам війни, родичам загиблих, постраждалим від катувань і сексуального насильства, полоненим.

Компенсації також можна буде отримати за шкоду, завдану майну різних форм власності, екології.

Фінансування рішень щодо виплати компенсацій планується вести завдяки заарештованим активам Росії за кордоном. Наразі йдеться про щонайменше 300 млрд доларів.
Добавил: Loci
Категория: Мир 190
Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close