У ПАР "відріклися" від заяви про вихід з Міжнародного кримінального суду
26.04.2023 13:46 290
У ПАР

Країна залишається учасником МКС, як сторона, що підписала Римський статут. Протилежна заява президента Сиріла Рамафоси є помилковою.

Південно-Африканська Республіка (ПАР) залишається учасником Міжнародного кримінального суду як сторона, що підписала Римський статут. Про це йдеться в релізі, оприлюдненому 25 квітня на сайті президента країни.

"Роз'яснення йде за помилкою в коментарі, зробленому під час брифінгу для ЗМІ, проведеного правлячим Африканським національним конгресом (АНК) щодо статусу Південної Африки стосовно МКС. На жаль, президент помилково ствердив аналогічну позицію сьогодні під час пресконференції", - вказано в заяві адміністрації.

Наголошується, що на засіданні Національного виконавчого комітету (НВК) АНК було розглянуто потенційний вихід із МКС "як варіант, що може виникнути як захід останньої інстанції за відсутності правових варіантів".

Зазначено, що ПАР керується важливістю зміцнення інституцій глобального управління і відповідно працюватиме над активізацією Малабського протоколу, який передбачає створення континентального кримінального суду, що доповнить МКС як суд останньої інстанції.

Крім того, Південна Африка розглядає можливість внесення поправок до законодавства, які б закріпили Римський статут у національному законодавстві. Включно з положенням статті 98, яка вимагає відмови від імунітету для осіб, обвинувачених МКС у третіх країнах, якщо Рада Безпеки ООН не передала їх на розгляд.

Нагадаємо, напередодні президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що правляча партія країни вимагає виходу країни з-під юрисдикції Міжнародного кримінального суду.

Він зазначив, що таке рішення пов'язане з тим, що цей суд, на думку членів АНК, несправедливо ставиться до деяких країн.

Членство Південної Африки в МКС зобов’язує владу заарештувати президента РФ Володимира Путіна, якщо він приїде в країну для участі в саміті БРІКС, запланованому на серпень. 
Добавил: Loci
Категория: Мир 290
Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close