У Бразилії розслідують роль екс-президента в заворушеннях
14.01.2023 14:09 194
У Бразилії розслідують роль екс-президента в заворушеннях

Генпрокуратура країни хоче перевірити, чи Жаїр Болсонару не був натхненником погромів у столиці.

Федеральний верховний суд Бразилії включив у п'ятницю, 13 січня, екс-президента Жаїра Болсонару до списку фігурантів розслідування про погроми у столиці країни.
 
Це було зроблено після відповідного запиту Генпрокуратури, яка підозрює, що саме Болсонар міг бути ідеологом і підбурювачем захоплення державних установ.
 
Незважаючи на те, що в понеділок, 9 січня, Болсонару дистанціювався від своїх прихильників, які в неділю влаштували заворушення в будівлях Національного конгресу, Верховного суду та президентського палацу на площі Трьох влад в центрі Бразиліа, його поведінка в соцмережах викликала питання у правоохоронців.
 
У понеділок він опублікував відео, в якому поставив під сумнів правомірність результату програних ним президентських виборів і таким чином міг закликати до порушення закону. Наступного дня Болсонар видалив публікацію.
 
Вибори та заворушення у Бразилії
 
30 жовтня у Бразилії відбувся другий тур президентських виборів, на яких з результатом 50,9% проти 49,1% голосів переміг Луїс Інасіу Лула да Сілва.
 
8 січня близько п'яти тисяч прихильників Болсонару увірвалися до урядових будівель у столиці, спорудили в них барикади, нападали на поліцейських з використанням каміння та палиць.
 
У Бразилії було оголошено режим надзвичайної ситуації, силовики придушили заворушення за допомогою водометів, сльозогінного газу та світлових гранат.
 
Сам Болсонар під час заворушень перебував у Флориді. У понеділок його госпіталізували через сильний біль у черевній області.
Добавил: Loci
Категория: Мир 194
Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close