Стало відомо, що льодовики Арктики наповнені життям
30.05.2023 16:52 379
Стало відомо, що льодовики Арктики наповнені життям

Вони можуть бути одним із факторів, чому льодовики Гренландії насправді можуть танути швидше, ніж раніше.

Мікробіологиня з Орхуського університету у Швеції Олександра Анесіо заявила, що льодові та снігові килими у Гренландії та Ісландії наповнені мікроскопічними формами життя. Про це пише Science Alert.

За її словами, ці організми впадають у зимову сплячку і прокидаються від морозного сну з настанням літа і таненням льодовиків. Вчена стверджує, що у невеликій калюжі талої води льодовика можуть запросто не спати майже 4 000 різних видів.

"Ці мікроскопічні організми процвітають користуючись бактеріями, водоростями, вірусами та мікроскопічними грибами. По суті, вони є цілою екосистемою, про існування якої ми довгий час нічого не знали. Все змінилося, коли ми вивчили лід і сніг на двох льодовиках у середині-кінці літа: один із них був розташований в Ісландії, а інший - у Гренландії. Більша частина, виявлених бактерій, були активними, інші не рухалися або були мертві. Але цікавим виявилося інше, що через день після розморожування деякі з цих "сплячих мікробів" відродилися і знову набули здатності читати гени й виробляти будівельні блоки амінокислот. Результати дослідження свідчать про те, що через три дні відтавання в лабораторії зразки містили на 35% більше активних мікробів", - стверджує експертка.

Також вона каже, що мікробні спільноти у снігу і льоді насправді можуть швидко реагувати на танення. Справа в тому, що адаптація до змін клімату, як правило, вважається дуже корисною, проте це також означає, що різка зміна в одному організмі може дестабілізувати ситуацію в усій екосистемі.

"Снігові водорості темно-фіолетового кольору, які найкраще проявляються у талій воді Гренландії, останнім часом почали все більше поширюватися. Сьогодні у Гренландії можна спостерігати все більше областей льоду темного кольору через водорості. Своєю чергою темніший вид льоду означає, що він поглинає все більше сонячного світла, що призводить до збільшення танення льоду на 20%", - каже мікробіологиня.
Добавил: Loci
Категория: Мир 379
Рейтинг: 4.8/5
Всего комментариев: 0
avatar
close