Сергій Токарєв розповів про гендерний баланс у техсекторі України
07.10.2024 15:10 333
Сергій Токарєв розповів про гендерний баланс у техсекторі України

Що потрібно робити, аби все більше жінок вибирали технологічний сектор

Все більше жінок починають працювати у tech-секторі країни, проте говорити про суттєві успіхи ще зарано. Про це у колонці Forbes розповів ІТ-підприємець та співзасновник інвестиційної групи Roosh Сергій Токарєв

Згідно з дослідженням DOU, у 2011 році частка українок, котрі вибрали для себе технологічний сектор, складала 7%, а в 2023-му – 24%. Про досягнення паритету з чоловіками поки не йдеться, але враховуючи пандемію та широкомасштабне вторгнення росії, це досить непоганий результат. 

«У 2023 році більшість випускників напрямку STEM – жінки. Це свідчить про тенденцію зростання. Однак потрібно не лише створювати умови для навчання, а й забезпечувати належну кількість робочих місць», – вважає Сергій Токарєв. 

Чому сьогодні важко досягти гендерної рівності

В Україні все більше жінок здобувають техосвіту, проте існує безліч причин, які несуть негативний вплив на процес зростання. Більшість проблем стосуються військової агресії рф. 

Через повномасштабне вторгнення 4,9 мільйонів українців виїхали закордон. Більшість з них – жінки та діти. Серед біженців є багато техфахівчинь, які під час перебування в інших країнах спочатку працювали у віддаленому режимі. Проте з часом вони починають обирати європейські та американські компанії.

Крім того, все більше чоловіків вступають до лав ЗСУ. Тому жінкам доводиться більше уваги приділяти дітям і побуту. Через це вони не можуть отримати освіту та почати працювати у сфері технологій. 

Ще один виклик стосується гендерної упередженості. Щоб почати навчання та розвивати свою кар’єру у галузі, в котрій постійно домінували чоловіки, жінкам потрібна підтримка близьких і викладачів. 

Сергій Токарєв

Які кроки потрібно зробити, аби досягти гендерної рівності

Сергій Токарєв впевнений, що компанії з гендерним балансом є успішнішими. Бізнесмен наводить для прикладу дослідження Міжнародної організації праці, згідно з яким такі команди досягають кращих бізнес-результатів на 20% частіше. 

«У Roosh ми завжди звертаємо на це увагу. Важливим є не лише ідея стартапу, а й склад, оскільки справжній успіх частково залежить від різноманітності поглядів і досвіду», – зазначає ІТ-бізнесмен. 

Сергій Токарєв виокремлює кілька кроків, які здатні допомогти залучити більше жінок у сферу технологій:

  1. Заохочення. Важливо знайомити дівчат з tech-сектором. Найкраще робити це через освітні процеси, які поєднують теорію з практичними завданнями. Так молоді буде простіше зрозуміти всі особливості та переваги сфери технологій.

  2. Залучення бізнесу. Компанії зацікавленні у молодих кадрах і нових ідеях розвитку. Тому потрібно, аби бізнес також долучався до освітніх процесів, співпрацював з навчальними закладами та проводив програми стажування.

  3. Менторство. Не менш важливим є підтримка з боку спеціалістів індустрії. Наставники та наставниці допоможуть дівчатам не лише власним прикладом, а й досвідом у цій галуззі. Вони зможуть розповісти про існуючі напрямки та перспективи розвитку технологій.

  4. Soft skills. Сьогодні мало просто вміти писати код. У tech-індустрії також необхідні «м’які» навички, як-от вміння комунікувати, правильно розподіляти робочі процеси та критично мислити.  

Гендерний баланс вкрай важливий для технологічної сфери. Це потрібно не лише жінкам, а й українським компаніям. Варто прикладати максимум зусиль, аби заохочувати все більше дівчат йти вивчати та розвивати технології в Україні.

Добавил: Loci
333
Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
avatar
close