Російського опозиціонера Кара-Мурзу засудили до 25 років колонії
Російського опозиціонера Кара-Мурзу засудили до 25 років колонії

Політик і журналіст з квітня 2022 року перебував у СІЗО за звинуваченнями у "військових фейках", держзраді та діяльності "небажаної" організації.

Московський міський суд засудив російського опозиціонера та журналіста Володимира Кара-Мурзу до 25 років колонії суворого режиму за сукупністю вироків за трьома статтями Кримінального кодексу. Про це 17 квітня повідомила Медіазона.

Зазначається, що сім років він отримав у справі про "військові фейки", три роки - за участь у діяльності "небажаної" організації та 18 років - у справі про держзраду.

Кара-Мурзі також призначено обмеження волі терміном на один рік і шість місяців, штраф у розмірі 400 тисяч рублів та семирічну заборону на зайняття журналістикою.

На оголошення вироку до суду прийшли численні журналісти, близькі засудженого, а також представники іноземних посольств, проте процес відбувався у закритому режимі.

Тиждень тому опозиціонер виступив у суді з останнім словом. Його текст повністю опубліковано в Twitter 10 квітня.

Кара-Мурза наголосив, що перебуває у в'язниці за свої політичні погляди, зокрема, за виступи проти війни в Україні.

"В останньому слові зазвичай просять про виправдувальний вирок. Для людини, яка не вчиняла злочинів, єдино законним вироком був би виправдувальний. Але я ні про що не прошу у цього суду. Я знаю свій вирок... Але я знаю і те, що настане день, коли морок над нашою країною розсіється, коли чорне назвуть чорним, а біле - білим, коли на офіційному рівні буде визнано, що два на два - це все-таки чотири, коли війну назвуть війною, а узурпатора - узурпатором, і коли злочинцями визнають тих, хто розпалював та розв'язував цю війну, а не тих, хто намагався її зупинити", - зазначив він.

Нагадаємо, політика затримали в Москві 11 квітня 2022 року і склали протокол за статтею про непокору поліцейським. Наступного дня його відправили на 15 діб до спецприймальника, де він став фігурантом справи про "фейки" про російську армію.

Невдовзі з'ясувалося, що формальною підставою для порушення кримінальної справи на Кара-Мурзу став його виступ у Палаті представників штату Аризона у США 15 березня 2022 року.

22 квітня минулого року Кара-Мурзу відправили до СІЗО. Пізніше його звинуватили у здійсненні діяльності "небажаної організації" через проведення круглого столу на підтримку політв'язнів у Центрі Сахарова, і в держзраді через виступи на публічних заходах у Лісабоні, Гельсінкі та Вашингтоні.
Добавил: Loci
Категория: Россия 176
Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close