Рада розгляне можливість мораторію на виплати за держборгом
Рада розгляне можливість мораторію на виплати за держборгом

Схожий мораторій уже вводився перед реструктуризацією єврооблігацій України у 2015 році, зазначила Підласа.

Верховна Рада готується розглянути законопроєкт, що дає Кабінету міністрів право вводити мораторій на виплати за зовнішнім державним боргом. Про це повідомила голова бюджетного комітету Роксолана Підласа в Facebook у четвер, 18 липня.
 
За її словами, схожий мораторій уже вводився перед реструктуризацією єврооблігацій України у 2015 році. Зараз Україна готується до нової реструктуризації своїх цінних паперів.

Законопроєкт 11396-1, яким передбачено мораторій, уже пройшов бюджетний комітет. Депутати рекомендували ухвалити його за основу і в цілому. Він пропонує надати уряду право на тимчасове призупинення виплат за зовнішнім державним боргом у разі потреби.
 
"Фактично - якщо офіційна домовленість щодо реструктуризації не буде досягнута до 10 серпня, коли наступить строк купонних виплат за одним із випусків державних єврооблігацій з погашенням у 2026 році", - зазначила Підласа.
 
Законопроєкт також пропонує дозволити уряду взяти гарантований державою борг Укравтодору (серію єврооблігацій-2021 на загальну суму 700 млн доларів з відсотками) в периметр державного боргу і здійснити його реструктуризацію.
 
"На жаль, ми вимушені констатувати, що самостійно таку реструктуризацію Агентство відновлення зробити не в змозі, що створює прямий ризик для державного бюджету", - пояснила Підласа.
 
У 2015 році закон про мораторій на виплати за державним боргом був ухвалений у травні. Домовленості з кредиторами були досягнуті наприкінці серпня, а реструктуризацію завершили в листопаді.
 
За словами голови комітету, Міжнародний валютний фонд висловив підтримку цього законопроєкту.
 
Депутат наголосила, що проситиме Верховну Раду підтримати документ на найближчому пленарному засіданні, "оскільки він є важливим елементом реструктуризації, яка дозволить заощадити на платежах з обслуговування та погашення суверенних єврооблігацій понад 10 млрд доларів до кінця 2027 року".
Добавил: Loci
Категория: Украина 460
Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close