Проточний чи накопичувальний: як визначитися з типом водонагрівача для вашого будинку
Проточний чи накопичувальний: як визначитися з типом водонагрівача для вашого будинку

Проблеми з постачанням гарячої води залишаються проблемою і в місті, і за його межами. Тому більшість споживачів вибирає або повну систему опалення, або як мінімум водонагрівач. Електричний пристрій допомагає з мінімальними затратами забезпечити сім'ю гарячою водою.

Проточний чи накопичувальний

Головним питанням під час вибору електричного водонагрівача залишається його тип, адже навіть експерти не змогли дійти єдиного висновку. У кожного різновиду є низка особливостей, тому майбутні власники повинні доходити висновку індивідуально. 

Наприклад, за постійного перебування вдома чудово підійдуть водонагрівачі проточні. За наявності такої системи немає потреби чекати нагріву води та керуватися наявним об'ємом — в будь-який момент буде нагріто необхідну кількість. А після закриття крану система автоматично вимикається. Проте і у накопичувальних є низка переваг:

  • простий монтаж без застосування спеціальних засобів;

  • низький рівень використання електроенергії;

  • зручний контроль та догляд за приладом;

  • можливість регулювати температуру води на виході за допомогою крану;

  • легке розподілення витрат за декількома точками одночасно.

Проточний чи накопичувальний

За всієї практичності проточні мають достатньо велике споживання, що може лягти на сім'ю непомірними витратами. Також для їх встановлення необхідно переглянути всю електричну систему, адже для них потрібна потужна проводка та надійні автомати. Споживання може доходити 8–10 кВт — наприклад, у холодильника воно становить близько 2 кВт/год.

Сучасні моделі проточних водонагрівачів переважно працюють на газі, як і раніше. Електричні зустрічаються набагато рідше. Тому прилад переважно встановлюють на кухні. Проте з'явилось зручне механічне керування з екраном для відображення поточної температури — тепер контролювати її набагато простіше.

Експерти рекомендують накопичувальні обігрівачі для сімей з одного-двох людей, які рідко бувають вдома. В такому разі вони достатньо економні та не потребують значних змін у електричній системі. Та й великі об'єми самого приладу не будуть заважати. А для великих сімей більш ефективними та корисними стануть проточні, які займають менше місця та дешевші у догляді.

Експерти рекомендують накопичувальні обігрівачі для сімей з одного-дво

Інші поради з вибору

Накопичувальні водонагрівачі дуже великі, адже вони повинні втримувати від 80 до 300 л води. Менші моделі для сім'ї хоча б з двох людей не рекомендують. Тому потрібно добре подумати, де вони будуть розміщатися і які заходи безпеки потрібно передбачити.

Проточні набагато менші, переважно прямокутні або пласкі. Вони зручно розміщуються в кухонній шафці і не привертають уваги в побутових справах. Проте для їх підключення знадобиться дозвіл від газової контори. Потрібне підведення труб, а також робота спеціального зварювальника, який отримав ліцензію для роботи з газовими системами.

Добавил: Loci
Категория: Статьи 1545
Рейтинг: 3.7/3
Всего комментариев: 0
avatar
close