Прокуратурі відомо про 54 українських полонених, страчених росіянами
Прокуратурі відомо про 54 українських полонених, страчених росіянами

Випадки страт українських військовополонених фіксуються з березня 2022 року. Суд вже виніс вирок першому російському військовому за страту захисника на Чернігівщині.

Є 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених. Йдеться про вбивство 54 захисників. Про це в ефірі Суспільного заявив керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Юрій Бєлоусов, передає Офіс генпрокурора 9 квітня.

Коментуючи відео, опубліковане в соцмережах 7 квітня, він зазначив, що попередньо підтверджено: злочин відбувся біля Кринок на Херсонщині, але деталі ще перевіряються.

"По цьому факту і попередніх ми відпрацьовуємо також командування, яке несе відповідальність за такі дії. Йдеться не лише про командирів підрозділів, а й про найвище військово-політичне керівництво. Тому що це - не поодинокий випадок, а свідчення політики РФ",  - заявив Бєлоусов.

Зазначається, що випадки страт українських військовополонених фіксуються з березня 2022 року. Суд вже виніс вирок першому російському військовому за страту захисника на Чернігівщині. Розслідування ускладнює той факт, що у прокурорів та слідчих зазвичай немає доступу до місця злочину або можливості оглянути тіло.

"Але ця робота ведеться. Україна має унікальний досвід документування злочинів, навіть не маючи доступу до території… Ми працюємо з Міжнародним кримінальним судом, Моніторинговою місією ООН, розвідувальними органами і неурядовими організаціями, які також збирають інформацію. Наше завдання зараз - документувати, фіксувати, розповідати світу правду. Злочинці опиняться на лаві підсудних, це лише питання часу", - наголосив Бєлоусов.
Добавил: Loci
Категория: Украина 726
Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
avatar
close