Нацбанк пом’якшив валютні обмеження для бізнесу
Нацбанк пом’якшив валютні обмеження для бізнесу

З одного боку, НБУ пом'якшує низку обмежень, а з іншого - вживає заходів для протидії непродуктивному відпливу капіталу з України.

Національний банк України з 10 вересня запроваджує зміни до діючих валютних обмежень. Про це повідомляє пресслужба НБУ у понеділок, 9 вересня.

Related video

Наголошується, що з одного боку, НБУ пом'якшує низку обмежень, а з іншого - вживає заходів для протидії непродуктивному відпливу капіталу з України.

Серед напрямів, що зазнають змін:

  • купівля та переказ іноземної валюти для покриття викидів діоксиду вуглецю.

Державні підприємства зможуть купувати валюту та переказувати її на користь нерезидентів, щоб закуповувати квоти для покриття або компенсації викидів діоксиду вуглецю (CO₂), пов’язаних з авіаційною діяльністю;

  • виплати за операціями, передбаченими договором перестрахування, укладеним з іноземними ядерними страховими пулами.

Змінами надається можливість здійснювати всі необхідні платежі, передбачені договорами перестрахування, укладеними з іноземними ядерними страховими пулами (в доповнення до перестрахових премій або виплат, що вже дозволені на сьогодні);  

  • купівля та переказ іноземної валюти юридичними особами-резидентами, що є суб’єктами електронної комерції, для сплати ПДВ у ЄС.

Умова для проведення цих операцій - суб’єкт електронної комерції має бути зареєстрований як платник податків у ЄС;

  • компенсація сплачених купонних платежів за єврооблігаціями.

Додатково до вже існуючих можливостей, запроваджених, НБУ дасть змогу бізнесу відшкодувати купонні платежі за єврооблігаціями, що були виплачені з 24 лютого 2022 року до 9 липня 2024 року (включно). Такі перекази дозволені виключно за рахунок власної іноземної валюти бізнесу (не купленої та не залученої у формі кредиту чи позики від резидента).

Добавил: Loci
Категория: Украина 1071
Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close