ЄС запроваджує податок, який зруйнує економіку України - ЗМІ
ЄС запроваджує податок, який зруйнує економіку України - ЗМІ

Новий податок планується запровадити відносно продукції вуглецевоємного імпорту, зокрема на залізо та сталь.

Україна може зазнати серйозного економічного удару у 2026 році, коли у Євросоюзі почне діяти екологічний податок СВАМ. Але Київ ще має шанс відтермінувати його введення, якщо вдасться до нагальних заходів. Про це йдеться у статті видання Politico під назвою "Податок на викиди вуглецю в ЄС може спустошити країну, яку він намагається зберегти: Україну".

Вказано, що Євросоюз наполегливо просуває новий закон, який у нинішньому вигляді може виснажити понівечену війною українську економіку. Йдеться про податок, який ЄС планує запровадити у 2026 році на цілу низку продукції вуглецевоємного імпорту, зокрема на залізо та сталь. Втрати України можуть сягнути $1,4 млрд на рік.

"Проте у законі про СВАМ є пункт про форс-мажорні обставини – або стихійне лихо – для виняткових обставин, і війна та військові дії підпадають під цю категорію. Але Брюссель не дав чітких сигналів, що запропонує Києву виключення з під дії механізму", – пише Politico.

За даними опитаних виданням експертів, якби податок на викиди вуглецю в ЄС набув чинності сьогодні, то це призвело б до падіння українського експорту у межах 1,4 млн тонн чавуну, що еквівалентно втратам у розмірі $600 млн. Експорт напівфабрикатів впав би на 1,3 млн тонн, що в сумі склало б $640 млн недоотриманого доходу.

"Україна буде поставлена на коліна", – попередив Йожеф Ксапо, директор з технологій та стратегії АрселорМіттал Кривий Ріг, найбільшого металургійного заводу України.

"ЄС, звісно, не зацікавлений у знищенні української економіки, зовсім навпаки.  Частково через це норми щодо СВАМ містять положення про форс-мажорні обставини, яке дозволяє ЄС робити винятки. Мохаммед Шахім, євродепутат від Нідерландів, що очолює роботу профільного комітету парламенту, сказав, що учасники переговорів вважають це формулювання "українським кейсом"", – вказує видання. 

Однак Європарламент не може ухвалити цю норму самостійно – цей крок має зробити виконавча влада ЄС у Брюсселі – Єврокомісія. Поки що вона цього не зробила, хоча ще має час, адже механізм почне діяти лише у 2026 році. Водночас, потрібно пам’ятати, що такі кроки не відбуваються швидко. Інтеграція законів ЄС у національне законодавство – це довгий процес, а війна ще більше ускладнює ситуацію.

"Сагатом Саха, науковий співробітник Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету, здивований, що ситуація з податком на викиди вуглецю не розглядається як нагальна проблема. Він попереджає: з наближенням виборів у ЄС це питання може бути відкладено на місяці, оскільки основні інституції ЄС змінять персонал і законодавців", – попереджає Politico.
Добавил: Loci
Категория: Украина 851
Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close