Києву фінансово допомагає не лише Вашингтон, а й члени ЄС та інші інституції, розповів Олег Устенко. Головним фінансовим союзником України
Києву фінансово допомагає не лише Вашингтон, а й члени ЄС та інші інституції, розповів Олег Устенко. Головним фінансовим союзником України
Києву фінансово допомагає не лише Вашингтон, а й члени ЄС та інші інституції, розповів Олег Устенко.
 
Головним фінансовим союзником України на цей час стали Сполучені Штати. Зокрема Вашингтон передав Києву практично 10 мільярдів доларів прямої фінансової підтримки. Проте українській державі допомагають багато країн, а також інституції. Про це повідомив в опублікованому 23 листопада інтерв'ю Кореспондентові радник Президента України Олег Устенко.
 
У відповідь на питання про "найбільшого донора", він звернув увагу на "два фактори".
 
"Перший - це обсяг допомоги загалом, який ми отримали. Другий - терміни, в які ми отримуємо допомогу", - пояснив він і додав, що дефіцит бюджету виникає постійно: "щомісяця, щодня".
 
У зв'язку із цим Україні важливо, щоб економіка, державні публічні фінанси продовжували працювати. За його словами, також важливо, коли країна отримує цю допомогу.
 
"Коли Міністерство фінансів розраховує державний бюджет з розрахунком на міжнародну допомогу в якийсь місяць певної кількості, то саме в цю дату він має отримати допомогу. Тому що, якщо він її не отримає, це означає, що він матиме так званий касовий розрив. "Тобто, він має зробити якісь певні платежі, а грошей на це немає. І це теж порушує стабільність фінансової системи. Тому дуже важливий як обсяг фінансової допомоги, так і своєчасність", - пояснив радник президента.
 
Устенко також розповів про індивідуальну допомогу різних країн.
 
"Очікувано, що найбільший союзник України у плані фінансової підтримки - це Сполучені Штати Америки. Від США станом на середину листопада ми отримали майже 10 мільярдів доларів прямої фінансової підтримки для нашого державного бюджету. Треба віддати США належне: ми отримували ці кошти вчасно", - розповів чиновник.
 
Він також наголосив і на допомозі в плані державного бюджету від ЄС.
 
"Але щодо ЄС, то суми коштів ми від них отримували, але не завжди вчасно. Це була проблема, але зараз уже прозвучали заяви від глави держави Володимира Зеленського, що ми очікуємо на додаткові 2,5 мільярда цього місяця", - додав радник глави держави.
 
За його словами, Україна отримала кошти від багатьох країн як членів ЄС, так і інших.
 
"Там різні цифри, скажімо, близько 1,5 мільярда євро від Німеччини. У той же час, ми отримали кілька десятків мільйонів доларів від таких країн, як, скажімо, Албанія. Тобто, підтримка України досить широка. Країна допомагає, хоча може бути не в стані допомагати фінансово в таких обсягах як Німеччина, Велика Британія. До речі, дуже допомагає Велика Британія, ми вже отримали від цієї країни близько 600 мільйонів доларів", - повідомив Устенко.
 
Він додав, що уряди країн, які допомагають, розуміють: ці проблеми не пов'язані в Україні з помилками або прорахунками в економічній політиці. Вони викликані безпосередньо російською агресією проти України.
 
Устенко також додав, що Україна отримує допомогу від міжнародних фінансових інститутів: Міжнародний валютний фонд, Світовий банк та Європейський банк реконструкції та розвитку.
Добавил: Loci
Категория: Украина 117
Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
close